Wat zijn gestructureerde producten (special products)?

Gestructureerde producten (special products) is een nogal vaag begrip binnen financiële markten. Producten in deze categorie zijn afgeleid van gewone beleggingen als aandelen en obligaties. Gestructureerde producten zijn geïntroduceerd met als doel extra rendement te behalen of bescherming te bieden. Inmiddels is de wereld om deze producten heen gigantisch gegroeid. Alleen al in Nederland is er voor meer dan 10 miljard belegd vermogen onder particulieren.

Hoe werken gestructureerde producten (special products)?

De waarde van een special product is afgeleid van een bepaalde onderliggende waarde. Bekende  voorbeelden hiervan zijn bijvoorbeeld turbo’s, garantieproducten en clickfondsen. Het simpel gezegd gewoon een contract met een tegenpartij afsluit. In dit contract staat hoe het product werkt. De voordelen van dit soort producten zijn dat je flexibeler bent bij het opbouwen van je portefeuille, ze exposure kunnen bieden voor kleinere beleggers waar men normaliter niet snel in kan investeren en ze een oplossing bieden voor een bijpassend risicoprofiel.

Wel zijn aan special products ook de nodige risico’s verbonden. Met op nummer een zee van producten waar je in kunt verdrinken. Er zijn veel verschillende soorten producten die ieder zo hun eigen voorwaarden hebben. Met sommige producten kun je bijvoorbeeld te maken hebben met een restschuld. Andere producten hebben weer een hefboomwerking die voor onervaren beleggers voor veel risico kunnen zorgen. Ook heb je soms te maken met looptijden waardoor je niet zomaar uit kunt stappen en tot slot heb je bij faillissement niet altijd recht op je product.

Voorbeelden van gestructureerde producten (special products)

Een paar korte voorbeelden van gestructureerde producten:

Turbo: De turbo is populair onder particuliere beleggers vanwege de hefboomwerking van dit product. Zo kun je met een relatief klein bedrag toch een redelijk grote positie bewerkstelligen. Turbo’s zijn ook wel bekend als sprinters of speeders, afhankelijk van de aanbieder. De hefboomwerking wordt gecreëerd doordat de uitgever een deel financiert.

Stel je wilt een positie in Ahold en het aandeel noteert op 20 euro. De turbo die je wilt kopen is op het moment van kopen 5 euro waard. De bank financiert het overige gedeelte maar je hebt wel degelijk een positie die 20 euro is. Stel je hebt 100 euro om te investeren dan had je 5 aandelen Ahold kunnen kopen. Door dit met turbo’s te doen kun je 20 aandelen kopen en heb je een positie van 400 euro. Dit is wat je met een turbo kunt doen. Dit is overigens niet precies hoe het werkt.

Waar zit dan het addertje? Bij een turbo komt ook een stoploss niveau. Als de onderliggende waarde een bepaalde waarde haalt, laten we zeggen 15 euro in dit geval, wordt de turbo waardeloos. Je hefboom in dit geval is dus 4. Als de onderliggende waarde met 1% stijgt, stijgt je turbo 4%. Daalt het aandeel 20%? Dan is je turbo 80% gedaald en is je stoploss niveau dichtbij.

Clickfonds: gaat om indexbeleggen met een gegarandeerde inleg. Door een ‘premium’ te betalen garandeer je je inleg. Als een index bijvoorbeeld 750 euro is, betaal je als belegger 775. Als de onderliggende waarde stijgt, wordt de waarde ‘vastgeclickt’ en krijg je die waarde gegarandeerd. Dit vastclicken wordt gedaan door opties te gebruiken.

Notes: notes zijn een goed voorbeeld van de mogelijkheden die dit soort producten bieden. Als je investeert beleg je in een index. Bij een note krijg je in het begin een vaste rente en vervolgens een variabele rente. De variabele rente is gekoppeld aan de index. Een note is wel gecombineerd met een gegarandeerde inleg. Maar daarmee kun je er ook vanuit gaan dat de variabele rente niet erg hoog zal zijn.

Wat zijn de risico’s van gestructureerde producten (special products)?

Stap je ooit in dit soort gestructureerde producten (special products)? Ben je dan bewust van de risico’s van deze producten. Deze risico’s kunnen per product verschillen. Let goed op, lees de documentatie erachter en vraag rond in je netwerk of zij wellicht ervaring hebben als je hier voor het eerst in gaat investeren. Heb je de werking van deze producten onder de knie dan kunnen ze een mooie aanvulling zijn op je portefeuille!

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.