Welke ordertypes zijn er op de beurs?

In dit artikel maak je kennis met verschillende soorten orders op de beurs. Welke soorten of ordertypes zijn er? Wanneer wordt deze uitgevoerd, waar gebeurt dit? 

Welke soorten orders zijn er? 

Op de beurs kun je gebruik maken van verschillende soorten of types orders. Er zijn meerdere manieren om een order in te leggen. Hier een aantal voorbeelden:

Market order: een market order leg je in als je de transactie direct wilt laten uitvoeren. Indien je een market order doet zoekt men beste prijs in het orderboek en voert het direct uit. In liquide titels is dit vrijwel altijd direct afgehandeld.

Limiet order: met een limiter order kun je een bepaalde prijs opgeven waar de order voor uitgevoerd mag worden. Als de koers nu €5,10 is, kun je een limiet order inleggen op €5,- als je denkt dat dat een aantrekkelijk instapmoment is. De order wordt alleen uitgevoerd als de prijs van €5,- bereikt wordt.

Stop-loss order: met een stop-loss wil je je verlies punt bepalen. Als je het aandeel voor €5,- hebt gekocht en maximaal €0,10 verlies wilt maken leg je je stop-loss op €4,90. Het aandeel wordt dan automatisch verkocht als het zakt naar deze prijs.

Stop-limiet order: dit doe je zodra je een order wilt leggen als de koers boven een bepaald punt komt, maar je wel een limiet wilt stellen aan de prijs waarvoor je het koopt. Stel je wilt het aandeel als het weer boven de €5,- komt en nu €4,85 noteert, kun je een limiet van €5,02 instellen omdat je er niet meer voor wilt betalen.

*De namen van ordertypes kunnen soms per broker verschillen 

Opties als ordertype

Dan zijn er nog opties. Voor velen een lastig product maar zonder meer aantrekkelijk voor een heleboel investeerders. Met een optie, neem je zoals je naam al zegt een optie op een onderliggende waarde. In de tussentijd zijn deze opties vrij verhandelbaar. Onderscheid is bij opties te maken in twee groepen:

Amerikaanse stijl opties: deze opties kunnen gedurende de looptijd altijd uitgeoefend worden en hierbij is er sprake van fysieke levering.

Europese stijl opties: deze opties kunnen alleen worden uitgeoefend op expiratiedatum. Hierbij is er een cash settlement.

De settlementdatum van opties zijn op de derde vrijdag van de maand waarin het expireert.

Waar wordt mijn order uitgevoerd? 

Ten eerste hangt het ervan af op welke beurs je belegging wordt verhandeld. Dit kan bijvoorbeeld zijn aan de Euronext waardoor je automatisch te maken hebt met een aantal openingstijden. Je zit dan automatisch vast een 09:00-17:30 wat betreft handelstijden voor aandelen. Vaak heb je in de basis te maken met tijdszones.

Dan heb je te maken met verschillende producten. Het is niet zo dat alle producten worden verhandeld als aandelen. Beleg je bijvoorbeeld in een beleggingsfonds. Dan kan het zo zijn dat je je order een dag van tevoren moet aanmelden. De order moet om 14:00 binnen zijn en wordt op de volgende dag om 10:00 daadwerkelijk uitgevoerd.

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.