Beleggingsfondsen

Investeren in een beleggingsfonds, wel of niet doen?

Beleggen in fondsen is iets wat populair is voor een langere tijd. Het is namelijk vaak makkelijker dan dat je zelf aan de slag gaat met een portefeuille. Een fonds wordt beheerd door een fondsmanager die er (vaak) verstand van heeft. Daarbij hoef je niet alle onderliggende waarden zelf te kopen waarmee de transactiekosten erg hoor worden. Maar hoe werkt een fonds precies?


Hoe werkt een beleggingsfonds?

Als je het heel erg plat slaat is een beleggingsfonds niets meer dan een groep mensen die geld bij elkaar leggen en samen een mandje onderliggende waarden kopen. Dit doet men omdat het in je eentje lastig is om dit te doen in verband met kosten en beheer. De basis van het fonds is dus een verzameling van aandelen, obligaties of andere onderliggende waarden. Dit mandje wordt beheerd door een portfolio manager die dit op zijn beurt weer voor een vaak grote vermogensbeheerder doet.

Je kunt in dit mandje investeren door aandelen te kopen binnen dit fonds. De prijs van het fonds is gebaseerd op de net asset value (NAV). De NAV is de waarde van alle financiële instrumenten die in het fonds zitten bij elkaar opgeteld. De NAV wordt gedeeld door het aantal uitstaande aandelen en dat is de prijs die jij betaalt voor een aandeel in het fonds.

Welke soorten beleggingsfondsen zijn er? 

Met deze basis zijn er natuurlijk een heleboel verschillende soorten fondsen te bedenken. Zo kun je bijvoorbeeld alleen in aandelen binnen een bepaald geografisch gebied investeren, het fonds richten op grondstoffen of bijvoorbeeld een mixfonds maken van verschillende asset classes. Maar het kan ook gekker, zo zijn er fondsen opgericht puur om belastingvoordeel te behalen of fondsen die doormiddel van derivaten een short positie nemen op een index. Kortom, genoeg om uit te kiezen. Let wel op dat je altijd de documentatie bekijkt omdat, vooral de fondsen met derivaten, vervelende producten kunnen zijn waar je bijvoorbeeld potentieel met een restschuld overblijft.

De belangrijkste twee soorten zijn actief- en passief beheerde fondsen. De actieve proberen met een actief beleid de benchmark te verslaan. Omdat dit op basis van bijvoorbeeld meer research en mankracht wordt uitgevoerd worden de kosten van het fonds ook hoger. Een passief fonds doet niets anders dan een benchmark volgen. Hiermee worden de kosten laag gehouden.

Wat zijn de voordelen van een beleggingsfonds? 

Met een fonds kun je een mandje onderliggende waarden kopen tegen een relatief lage prijs. Als je bijvoorbeeld een index wilt kopen met 500 aandelen, dan zit je al snel aan een hele hoge prijs als je deze zou willen nabootsen (individueel).

Daarnaast kun je ervoor kiezen dat het dividend automatisch weer geïnvesteerd wordt.

Tot slot proberen fondsen vaak een zo aantrekkelijk mogelijke structuur te maken zodat er zo min mogelijk belasting wordt betaald. Zo is er in Nederland een FBI-constructie waardoor je geen dividendbelasting hoeft te betalen.

Wat zijn de nadelen van een beleggingsfonds?

Beleggingsfondsen zijn vaak maar één keer per dag te verhandelen. Daarbij moet je je order vaak een handelsdag van tevoren al inleggen. Niet geschikt voor korte termijnhandel dus. Ook kan men met belastingnadelen te maken krijgen doordat er een grote volatiliteit optreedt. Het gedwongen verkopen doen van onderliggende waarden kan namelijk voor verhoogde belastingen zorgen die terecht komen bij de aandeelhouders van het fonds.

Deel dit artikel

Iedere maand een gratis overzicht van onze nieuwste artikelen in je mailbox?

Profiteer van de volgende acties: 

Ontvang €200,- transactietegoed

Profiteer van lage tarieven en ontvang tot 2,8% rente op je  niet belegde geld

Finst Logo

Ontvang €10,- gratis!

Handel in 100+ crypto tegen de laagste tarieven en ontvang 10 euro aanmeldbonus!

Bitvavo

Handel tot 10.000 euro gratis

Koop, verkoop en bewaar meer dan 200+ crypto bij Nederlands grootste exchange

Meer voor jou als belegger..

Long- en shorttips van aandelen en meer 

Laat je inspireren, of handel mee met posities in die echt worden ingenomen. 

Hoge rendementen met kleine bedrijven

Ontvang kooptips van aandelen van kleine bedrijven met een groot potentieel 

Aandelen-waarderen.nl

Beleg als een Expert: Ontdek met Onze Software de Volgende Apple of Tesla!

Tijdelijk aanbod: Leer winstgevend beleggen!

Onze masterclass is tijdelijk te volgen van 297 voor slechts 89,-