ESG beleggen

Duurzaam beleggen (ESG), is het belangrijk voor je rendement?

Duurzaamheid speelt meer dan ooit in de financiële wereld. De vraag naar duurzame producten is flink toegenomen. Vooral fondsbeheerders zagen de inflow in ESG fondsen de laatste jaren flink toenemen. De verwachting is dat ook de komende jaren deze trend zich zal doorzetten. Wat is ESG beleggen nu eigenlijk en waarom doen investeerders er graag aan mee? 

Wat is ESG?

Belangrijk is om te weten wat ESG betekent.  Het wordt misschien geassocieerd met vooral het milieu, maar dit  is slechts een onderdeel van het begrip. ESG is een afkorting en bestaat niet alleen uit milieu gerelateerde onderdelen. Het begrip ESG bestaat uit drie pilaren:

1: Economie
2: Milieu
3: Sociaal.

Het is een variant op het bekende Profit, Planet, People.  Dit houdt in dat de investering de insteek heeft om een zo hoog mogelijke winst te behalen waar duurzaamheid een onderdeel van is. In de praktijk betekent dit dat bedrijven vaak duurzaamheid doelstellingen rapporteren in jaarverslagen.

Verschillen tussen ESG, SRI en impact investeren 

Ook goed om te weten is, dat ESG beleggen iets anders is dan SRI beleggen. Een SRI investering is op basis van principes. Dit is een niet gestandaardiseerde manier van investeren. Ook is er impact investing, waarbij het financiële aspect ondergeschikt is aan het economische gewin.

Kortom, deze maatschappelijke verantwoorde manieren van investeren overlappen elkaar, maar er zijn dus wel degelijk verschillen.  

Wat zijn prestaties van ESG beleggen? 

Verschillende onderzoeken wijzen uit dat ESG goede rendement boekt. Sterker nog, ESG-fondsen presteren zelfs vaak beter dan alternatieven. Hierbij dient wel gezegd te worden dat de onderzoeken vaak op fondsniveau worden gedaan. 

Hoe kan het dat ESG beleggen vaak beter presteert dan de markt?

Uiteindelijk gaat het bij ESG om risico’s en deze monitoren. Dit resulteert vaak in een beter management binnen een bedrijf. Buiten dat het aantal printjes uit de printer (kosten) moeten worden verminderd is er ook een focus op een goede relatie met werknemers en bewoners in de omgeving, een duurzame omgang met stakeholders en een goed verhaal voor je verdienmodel naar klanten toe (er is nu eenmaal vraag naar duurzame producten/bedrijven). 

Hoewel de winst van het bedrijf nog steeds een grote rol speelt, hebben aandeelhouders op deze manier meer redenen om aan boord te blijven bij een bedrijf. Hierdoor noteren deze fondsen vaak tegen een structurele premie. 

Hoe gaat een ESG-fonds in zijn werk? 

ESG-fondsen zijn voornamelijk de financiële instrumenten waar populariteit wordt gewonnen. Fondsbeheerders stellen vaak criteria op wat men bijvoorbeeld uitsluit binnen een fonds. Een fonds kijkt naar een index en legt hier een filter overheen. Een aantal voorbeelden van uitsluitingen die men bijvoorbeeld toepast bij het samenstellen van een fonds: Alcohol, gokken, tabak, nucleaire energie en wapens. Bedrijven met exposure naar deze onderdelen worden dus niet opgenomen in het fonds.

Buiten deze uitsluitingen kan hier dus bijvoorbeeld ook in terugkomen dat 50% van het fonds moet bestaan uit de fondsen met de zeer hoge ESG-scores. Oliebedrijven en staalproducenten zul je in deze fondsen dus niet snel tegenkomen. 

Is beleggen in ESG interessant? 

Buiten je eigen principes lijkt het dus wel degelijk interessant om te kijken naar beleggen in ESG. Onderzoek wijst uit dat beleggingen op de middellange en lange termijn vaak beter presteren wanneer er ESG-criteria worden gehandhaafd.

Beleg je in ESG fondsen vanuit bepaalde principes? Pas dan op, want greenwashing is ook hier aanwezig. Alhoewel je wel degelijk in duurzamere beleggingen investeert, kan het alsnog de werkelijkheid zijn dat je bijvoorbeeld een oliebedrijf als Total in je portefeuille hebt. Om dit te voorkomen, dien je dus goed je huiswerk te doen.

Deel dit artikel

Iedere maand een gratis overzicht van onze nieuwste artikelen in je mailbox?

Profiteer van de volgende acties: 

Ontvang €200,- transactietegoed

Profiteer van lage tarieven en ontvang tot 2,8% rente op je  niet belegde geld

Finst Logo

Ontvang €10,- gratis!

Handel in 100+ crypto tegen de laagste tarieven en ontvang 10 euro aanmeldbonus!

Bitvavo

Handel tot 10.000 euro gratis

Koop, verkoop en bewaar meer dan 200+ crypto bij Nederlands grootste exchange

Meer voor jou als belegger..

Long- en shorttips van aandelen en meer 

Laat je inspireren, of handel mee met posities in die echt worden ingenomen. 

Hoge rendementen met kleine bedrijven

Ontvang kooptips van aandelen van kleine bedrijven met een groot potentieel 

Aandelen-waarderen.nl

Beleg als een Expert: Ontdek met Onze Software de Volgende Apple of Tesla!

Gerelateerde artikelen:

Artikelen in deze categorie:

Tijdelijk aanbod: Leer winstgevend beleggen!

Onze masterclass is tijdelijk te volgen van 297 voor slechts 89,-