Wat is rente, en welke soorten zijn er?

Er is altijd veel te doen om rente besluiten van vooral centrale banken. Maar weet jij om wat voor rente het dan precies gaat? En wat is überhaupt het nut van rente? We leggen in dit artikel uit wat rente is en welke soorten rente het belangrijkst zijn.

Rente in het verleden

Rente was in het verleden verboden om te gebruiken. Het rekenen van rente werd als zonde gezien, omdat dit vooral in rekening gebracht werd bij de minder welgestelde mensen. Tijdens de renaissance werd de rente steeds meer geaccepteerd en begonnen mensen geld te lenen om bedrijvigheid te creëren.  Toch is het niet gebruiken van rente vandaag de dag nog steeds terug te zien in religies als de Islam.

Wat is rente?

Indien er geld over is kun je dit uitlenen aan iemand anders. Voor het uitlenen van dit geld vraag je een vergoeding. Dit maakt het mogelijk aantrekkelijk om geld uit te lenen. Een risico is dat de gever het risico heeft dat de nemer het bedrag niet meer terugbetaalt. Hier wil je dus een bepaalde risicopremie voor in de zin van een hogere rente.

Rente speelt een belangrijke mate in economische groei en heeft veel welvaart opgeleverd. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een bedrijf wat iemand wilt beginnen maar hier geen geld voor heeft. Hiervoor kan het een lening afsluiten en toch starten met ondernemen. Ook is er het bijvoorbeeld een manier op een huis te kopen. Immers, je hypotheek is ook een lening waar je rente over betaalt. Je ziet dus dat rente ook een belangrijk onderdeel is van onze samenleving.

Overigens zijn dit niet de enige componenten die invloed hebben op de rente. De volgende onderdelen hebben hier ook mee te maken: de lengte van het uitlenen, rentebesluiten van overheden en de liquiditeit van een lening.

Welke soorten rente zijn er?

Ja, ook rente is er in verschillende soorten en maten om een bepaald doel te bewerkstelligen. De centrale bank heeft bijvoorbeeld 3 type rentes waarover beslist kan worden. Dit zijn de volgende:

Refirente: banken en financiële instellingen hebben de mogelijkheid om geld op te nemen bij de centrale bank. De rente hierover wordt bepaald door de centrale bank.

Marginale beleningsrente: banken hebben een kredietfaciliteit.  Mocht men meer willen lenen dan geldt de marginale beleningsrente. Dit renteniveau ligt altijd hoger dan de refirente. Hiermee is het de bedoeling dat banken meer aan de gewenste bandbreedtes houden of het benodigde geld te lenen bij banken die op dat moment een kasgeldoverschot hebben.

Depositorente: banken kunnen ook een overschot hebben. Indien dit het geval is kan men dit uitlenen aan andere instellingen, maar ook uitlenen aan de centrale bank. De rente die zij daarvoor vergoed krijgen wordt ook bepaald door de centrale bank.

Alhoewel de centrale bank invloed kan uitoefenen, heeft men geen zeggenschap over een andere types rentes. De volgende rentesoorten zijn het belangrijkst:

Kapitaalmarktrente: betreft de vergoeding op tienjarige staatsleningen.

Nominale rente: de nominale rente is een verzamelnaam voor de rente die men overeengekomen is in een bepaalde overeenkomst. De nominale rente is bijvoorbeeld de hypotheekrente op je huis.

Reële rente: komt voor uit de nominale rente. Inflatie is altijd een gevaarlijke speler in de rentemarkt. Door het koopkrachtverlies af te trekken van de nominale rente krijg je de reële rente.

Invloed rente
Wat de invloed van bepaalde rentestanden is voor financiële markten leggen we uit in een ander artikel.

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.