Wat zijn obligaties en welke soorten zijn er?

De categorie obligaties is een grote asset class binnen de beleggingswereld. Toch is het een minder populaire categorie voor particuliere beleggers. Dit omdat het wat lastiger is om een aantrekkelijk rendement te halen met kleinere bedragen. Obligaties spelen een belangrijke wereld in de financiële wereld en kennen ondanks het veilige karakter wel degelijk risico’s. Het is dus erg belangrijk om te weten wat obligaties zijn en wat voor rol deze spelen. Dit lees je in dit artikel.

Eerste even een paar belangrijke toelichtingen relevant voor dit artikel:

Couponrente:
Dit is de nominale rente die je tijdens de looptijd van obligatie uitgekeerd krijgt.
Minimale grootte: Obligaties hebben vrijwel altijd een minimale grootte van 1000 euro.
Primaire markt: Deel van de markt waar de uitgifte is van nieuwe effecten.

Wat is een obligatie?

Een obligatie is een schuldpapier uitgegeven door een bepaalde instelling of bedrijf. Een overheid wil bijvoorbeeld investeren in waterstof infrastructuur voor de toekomst. Hier heeft het 100 miljoen voor begroot.

Praktijkvoorbeeld

De overheid heeft niet de middelen om dit te financieren en zoekt een manier om geld op te halen. Uiteindelijk doet ze dit door obligaties uit te geven. Daarom geeft met 100.000 obligaties a 1000 euro  uit op de primaire markt. Alle obligaties worden gekocht door beleggers. Dit doen zij omdat de obligatie een looptijd van 10 jaar heeft met een couponrente van 2% per jaar. Daarnaast wordt uiteraard de 1000 euro na 10 jaar ook terugbetaalt.

Wat zijn risico’s van obligaties?

Makkelijk verdiend zul je denken. Maar obligaties kennen ook risico’s. Zo kan de tegenpartij de lening mogelijk niet terugbetalen door een faillissement. Daarnaast staat het geld vast. Je wordt niet gecompenseerd voor inflatie, dus je geld wordt minder waard indien deze oploopt. Om het risico te bepalen voor het niet terugbetalen, wordt er vaak een beoordeling gedaan door een rating bureau. Dit zijn bekende namen als Standard and Poor’s, Moody’s en Fitch. Deze geven bijvoorbeeld een rating van BB.

Waarom worden er obligaties uitgegeven?

Het belangrijkste om te begrijpen is dat het een manier is om geld op te halen. Als een bedrijf waar je aandelen in hebt obligaties uitgeeft trekt het vreemd vermogen aan. Het voordeel voor jou als aandeelhouder is dat je met obligaties niet automatisch ook een aandeel in het bedrijf krijgt. Het gaat alleen om die desbetreffende relatie en na de looptijd van het schuldpapier stopt dit.

Secundaire markt
Zoals eerder aangegeven wordt de obligatie uitgegeven op de primaire markt. Vervolgens worden obligaties vaak ook verhandelbaar op de secundaire markt. Dit is dus waar beleggers onder elkaar door vraag en aanbod de prijs bepalen van een obligatie. Hierdoor zijn er meerdere obligatie constructies mogelijk.

Welke soorten obligaties zijn er?

Tot nu toe lijken obligaties een prima oplossing voor vooral beleggers in bijvoorbeeld een bedrijf. Maar dit is niet altijd zo.  Want obligaties heb je in allerlei soorten en maten. Hier staan er een aantal belangrijke op een rijtje:

Zero-coupon obligaties: dit is een constructieve waarbij er geen couponrente wordt vergoed. Waar komt het rendement dan vandaan voor de investeerder? De obligatie wordt uitgegeven tegen een lagere prijs. Dus in plaats obligaties plaatsen a 1000 euro met een rente van 2%, geeft men een obligatie uit a 950 euro en lost men na de looptijd 1000 euro af.

Index linked obligaties: hierbij is de couponrente gebaseerd op een index. Vaak is dit gebaseerd op een inflatie- of prijsindex. Hierdoor kunnen beleggers bijvoorbeeld gecompenseerd worden voor een oplopende inflatie.

Convertibles: obligaties en aandelen combineren? Dat kan natuurlijk! Hierbij geeft men obligaties uit met het recht voor de financier dat deze aanspraak kan maken op een aantal aandelen. Prima constructie zul je misschien denken. Echter, zodra de obligatiehouder zijn recht verzilverd worden er als het ware aandelen uitgegeven. Dit betekent voor jou als aandeelhouder dat het aantal uitstaande aandelen vermeerderd en jouw aandeel automatisch verwaterd.

Reverse convertible: Kan het ook nog ingewikkelder? Dat kan natuurlijk! Bij dit type wordt er een schuld uitgegeven maar niet met een recht. Het recht blijft bij de uitgever en komt niet bij de houder terecht. De uitgever bepaald of de aflossing plaatsvindt met aandelen of liquiditeiten.

Concluderend
Een obligatie is een belangrijk middel voor financiering. Obligaties zijn er in vele soorten en maten, zijn voor jou als aandeelhouder soms een mooi middel, maar er zitten wel degelijk risico’s aan verbonden.

Beleg jij in obligaties? Laat het hieronder weten in een reactie! 

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.