Welke markten en beurzen zijn er allemaal?

Het doen van een transactie in bepaalde financiële instrumenten kan op verschillende manieren op verschillende plekken. Er zijn meerdere beurzen en markten. Maar hoe zit dat nou precies?

Als je het begrip handelsplatform hoort moet je wellicht direct denken aan Euronext. Dit is het bekendste handelsplatform in Nederland. Euronext is naast Amsterdam ook actief op andere plekken als Parijs en Brussel. Voorbeelden van andere wereldwijd bekende beurzen zijn bijvoorbeeld Nasdaq, New York Stock Exchange en Shanghai Stock Exchange.

Welke markten zijn er?

Dan is het nog belangrijk dat als je eenmaal op de markt bent, hier ook nog twee verschillende mogelijkheden in zijn. We onderscheiden de primaire markt en de secundaire markt. Binnen de primaire markt vindt alles plaats wat voor het eerst de markt op komt. Dit gaat bijvoorbeeld om een beursintroductie (initial stock offering) of het uitgeven van obligaties.

De secundaire markt betreft de markt waar je vervolgens deze producten kunt verhandelen. Hier heeft het dus geen waarde meer voor de uitgever. Het gaat tussen beleggers wat de waarde is van een bepaald instrument.

Welke beurzen zijn er?

Daarnaast zijn er ook nog verschillende beurzen. In Amsterdam onderscheidt men er twee: de effectenbeurs en derivatenbeurs. Op de effectenbeurs worden effecten zoals aandelen en obligaties verhandeld.  Op de derivatenbeurs worden alle overige producten verhandeld. Hier gaat het om special products, of terwijl turbo’s, opties en futures. Buiten het faciliteren van handel voor beleggers onder elkaar, heeft de beurs meerdere aspecten waar het zich mee bezig houdt. Er moet namelijk ook gekeken worden of de wet- en regelgeving wordt nageleefd zodat er eerlijke handel is.

Wat zijn andere manieren om te handelen? 

De bovengenoemde manier van handelen is de manier voor particulieren om de markt op te gaan. Maar er zijn ook nog een aantal overige plekken om te handelen. Bijvoorbeeld over-the-counter handel. Dit is een vorm van vrij directe handel tussen twee partijen zonder tussenkomst van een broker. Dit is ongereguleerd en puur op contractbasis. Intermediairs zijn er om de transacties goed te laten verlopen.

Systematische afhandeling: als je bij een broker zit kan het zo zijn dat die partij hier gebruik van maakt. Als je een order wilt laten uitvoeren door je broker stuur je deze een seintje. In principe wordt de order doorgezet naar bijvoorbeeld handelsplatform Euronext en gezocht naar een matchende partij. In dit geval treedt de broker op als tegenpartij en stuurt de transactie niet door. Dit kan als voordeel hebben dat men transacties bundelt om tot lagere kosten te komen, bijvoorbeeld.

Een multilateral trading facility is opgezet door een beleggingsonderneming. De onderneming bepaalt wat er verhandelbaar is op de beurs. Dit is een alternatief voor de gereglementeerde beurs. Er kan door de onderneming gekozen worden waar de order wordt uitgevoerd.

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.