Wat is prijsactie en waarom is het belangrijk?

Prijsactie is een essentieel onderdeel van handelen op de beurs. Wat betekent het nu precies en waarom is het belangrijk om te begrijpen als je gaat handelen? In dit artikel bespreken we de belangrijkste onderdelen.

Wat betekent prijsactie?

Prijsactie is het beginsel van handel op basis van beweging van prijzen. Het uitvoeren van orders achter elkaar is simpelweg de basis. Door het in kaart brengen van de prijsactie op charts is er bepaalde beweging te zien naarmate een bepaalde periode handel plaatsvindt. Hier ontstaan voornamelijk technische signalen uit zoals patronen en figuren. In een eerder artikel  bespraken we al een aantal patronen die voortkomen uit dit beginsel. Een voorbeeld van prijsactie zie je in de onderstaande afbeelding:

prijs-actie

Waarom kan prijsactie nuttig zijn?

Als voorbeeld nemen we even de bovenstaande chart van Apple. Hierin is de prijsactie terug te zien in candlesticks. Dit is een veelgebruikte methode omdat het een goede visualisatie is van wat er tijdens een bepaalde handelsperiode is gebeurd. Het vertelt namelijk over waar de koers in die bepaalde periode tussen heeft bewogen, waar prijs opende en sloot. Door hiernaar te kijken kan men bijvoorbeeld een steun en weestand definiëren. Dit omdat de prijs meermaals tegen een bepaald prijsniveau opveert of afketst.

Het handelen op basis van prijsactie is steeds populairder geworden de laatste jaren. Dit is omdat een breed palet aan platforms de dienst aanbieden en er sprake is van een  stijgend aantal handelaren op de markt ansich. Wat direct opvalt bij het gebruiken van de methode is dat ieder zo zijn eigen implementatie heeft van deze bron van informatie. Zo zijn er handelaren die alleen maar naar prijsactie kijken en bijvoorbeeld op basis van steun- en weerstandslijnen een koop- of verkooppositie innemen. Daarnaast zijn er ook bijvoorbeeld fundamentele handelaren die vooral naar bedrijfs- en marktcijfers kijken en prijsactie gebruiken om een aantrekkelijk aankoopmoment te bepalen.

De valkuilen van prijsactie

Naast de verschillende implementaties zijn er ook veel verschillende interpretaties. De signalen die prijsactie geeft zijn vaak niet bewezen en ieder heeft zo zijn eigen mening. Zo komen veel handelaren met andere conclusies. Daar komt bij dat er op basis van prijsactie veel verschillende signalen kunnen komen. Er zijn veel indicatoren bijvoorbeeld die gebruikt kunnen worden in combinatie met trendlijnen en figuren. Het overzicht kan zo snel verdwijnen en in slechte signalen resulteren.

Gebruik jij prijsactie in jouw manier van handelen? Laat het hieronder weten in een reactie! 

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.